tisdag 17 mars 2009

Patellar Tendonitis

aka Jumper's Knee skall tydligen vara förklaringen till varför jag har ont i knäna. Läser jag på om vad det innebär så stämmer symptomen löjlig väl in på mig. Det beskrivs också en skala i fyra nivåer där jag hamnar i den fjärde och därmed också i den kategori som har mest smärtsamma och omfattande skada. Så nu återstår rehab, ingen träning, få ner inflammationen i knät och kanske tryckvågsbehandling. Det är något som jag gör lite efterforskningar kring.

Det är lite pinsamt att ha haft ont i över 5 år och varit på regelbundna läkarbesök och fått olika teorier, men alltid samma svar "kom tillbaka om det blir värre och fortsätt träna för att hålla rörligheten och stärka musklerna". Så jag har tränat och det har blivit värre och jag har kommit tillbaka och ånyo fått samma svar.

Tränat minst 3 ggr i veckan, bland annat gym, löpning, simning och step. Det har bara blivit värre. Nu träffade jag en specialist och det tog honom inte många minuter att ställa diagnos. Han klämde på alla punkter som ömmar som mest och sa "detta är Jumpers Knee, idrottar du?" Jag svarade nej men att jag brukar träna för att hålla igång enligt rekommendation, men på grund av feber tagit det lite lugnt och därmed inte använt benen som jag brukar och är inte alls lika svullen som jag brukar vara.

Så han kopierade upp ett underlag åt mig med symptom, orsak, behandling och rehabiliterade övningar som jag kan göra så småningom, samt en lista med olika övningar som är test på om man har blivit återställd. Kan man inte genomföra dessa så är rehab-tiden inte över.

Borde gått till en specialist direkt, man borde krävt remiss, men jag har ingen läkarutbildning. jag vet inte varför jag har de smärtor jag har. Det är deras sak att ta reda på. Nu har jag dock tröttnat på hela skiten och la pengar på att söka privat till en specialist. Det gav utdelning så det är synd att jag inte gjort det tidigare, så mycket smärta jag hade besparat mig och antagligen hade jag inte hunnit klättra i sjukbildsgraderna heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar