onsdag 15 april 2009

Lagstifta heltidsanställning

Härom veckan hörde jag en diskussion/debatt på radion. Ämnet var antalet deltidsanställda inom handeln. I ena ringhörnan fanns en facklig representant från Handels (Marie-Louise) och i den andra en representant från handels-någonting (Bosse). Marie-Louise förespråkade att alla deltidsanställda skulle få en fast heltidsanställning. Vilket säkert många uppskattar. De flesta vill ändå ha en heltidsanställning här i livet, men inte alla dock. Bosse menade på att det är inte möjligt för att det finns inte underlag för att heltidsanställa alla deltidsanställda. Anledningen till att de är just deltidsanställda är för att täcka upp vid extra belastning, som helger, då lön betalas ut, julförstärkning och så vidare. Detta tyckte Marie-Louise var helt uppåt väggarna och endast undanflykter. Enligt henne var det bara en fråga om schemaläggning. Bosse höll inte med henne, vilket man inte kan förundras av. Till Marie-Louises förstärkning kom en inspelad intervju med Mona Sahlin från samma morgon. I vilken Mona tog sig ton med deltidsanställningar och menade på att partiet jobbade för att lagstaga heltidsanställningar, men att detta gick i stöpet när de förlorade valet. Om inte facket kan få igenom det så måste de ta itu med det nästa gång de kommer till makten.

Är det bara Bosse och jag som upprörs av detta och finner hela tankeverksamheten befängd? För det första så är det inte i mina ögon statens sak att bestämma hur många anställda folk skall ha eller vilken form. Varje företag borde ha möjlighet att få anställa utifrån behov och resurser. De skall inte tvingas på att heltidsanställda. Sen är det faktiskt så också att beläggning inom verksamheten varierar, framför allt inom handeln. Där är också ett område som man kan förutspå när trycket kommer öka och planera för det. Är det då fel av dem att ha deltidsanställda för detta? Uppskattar inte kunderna att inte behöva köa? Om Sahlin och hennes uppbåd kommer till makten och mot förmodan får igenom detta, tror ni då att alla deltidsanställa i ett trollslag kommer bli heltidsanställda? Att dessa som får jobba för att täcka upp dessa temporära uppsving i samband med helger och löner kommer att få vara kvar? Det betvivlar i alla fall jag. Jag har inte så naiv att jag inte förstår att många av de som jobbar deltid vill och behöver en heltid, men det kan inte lagstiftas fram. Är det inte bra att möjlighet till deltid dessutom finns för de som ha det? Studenter som vill jobba extra för att minska låntagande, anställda som vill gå ner i tid när de närmar sig pension, folk som startar eget men inte vågar släppa helt?

Att lagstifta att alla skall vara heltidanställda tror jag inte kommer att skapa fler jobb. Några till kan ske, men i allmänhet så kommer det ta bort jobb. Affärer anställer inte fasta heltider för att det blir mycket till jul och nyår. Lägg av nu. Detta detaljstyrandet är enbart löjligt. Samma med SAAB. Det är jättetråkigt med alla som bli av med sina jobb, men ett företag skall vara vinstdrivande. Om det inte är det så går det i konkurs. Varför skall staten lägga sig i och stoppa våra skattepengar i ett stort svart hål? De har ju inte på 30 år visat tendens till att reda ut det och få ordning på verksamheten. Snart är pengarna borta och så skall mer skattepengar dit. Det är så man blir aningen upprörd faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar