onsdag 15 september 2010

Arbetet påbörjas

Det finns ingen tid att spilla och redan nästa dag så är det dags att ge sig iväg till utgrävningen. Binchester Roman Fort ligger strax utanför Bishop Auckland i norra England, ca 30 min med buss från Durham.

Fortet byggdes under andra hälften av första århundradet efter Kristus, då Romarriket var utbrett och armén skulle befästa de nya gränserna och hävda sin makt för att hindra uppror och motstånd. Från början byggdes fortet i trä, men när romarna förstod att de skulle vara där en längre tid så byggde de om det i sten. Soldaterna i som stationerade fortet kom från hela det romerska imperiet. Även efter romarna så brukades fortet i många år. Binchester var en gång den största romerska fortet i grevskapet Durham. En liten del har grävts upp och är öppen att se och besöka. Det mesta av fortet och den civila bosättningen ligger dock fortfarande begravt under åkermark.

Utgrävningen som jag deltog i är projekt mellan Durham University i England och Stanford University i USA, samt den arkitektoniska och arkeologiska föreningen i Northumberland och Durham. Projektet lanserades redan förra året och planeras att avslutas 2014 i nuläget. När vi alla kom dit så hade studenter från Durham University redan förberett schakten. Vi skulle jobba i två, ett i fortet och ett i den civila bosättningen.
Schakt i fortet.
Det var spännande att äntligen vara på plats, att få komma ut i fält. Detta var något som jag längtat hela våren efter. Dagen inleddes med en guidad tur på platsen med en historisk beskrivning av den plats vi var på. Sen var det bara att fatta verktyg och sätta igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar